مجله روانکاوی باطنی

این وبلاگ در زمینه علوم روانشناسی شخصیت و اعتیاد و بهداشت سلامت روان فعالیت دارد

مجله روانکاوی باطنی

این وبلاگ در زمینه علوم روانشناسی شخصیت و اعتیاد و بهداشت سلامت روان فعالیت دارد

باورهای غلط در مورد اعتیاد

مرکز ترک اعتیاد اهواز : آیا باورهای غلط در مورد اعتیاد می‌تواند باعث تاثیرات مخرب و گسترش اعتیاد شود؟ باورهای غلط در مورد اعتیاد کدامند و چگونه می توان آنها را شناسایی کرد؟

کمپ ترک اعتیاد اهواز با جمع‌آوری اطلاعات دقیقی در رابطه با موضوع اعتیاد و باورهای غلط سعی کرده تا مطالب مهمی را در اختیار شما همراهان ارجمند قرار دهد.  اگر تمایل دارید در این رابطه بیشتر بدانید لطفاً ما را تا انتهای این مقاله همراهی بفرمایید و در انتهای آن ما را از نظرات و پیشنهادات تان مطلب فرمایید.

منبع نوشته : باورهای اعتیاد

همانطور که میدانیم باورهای غلط در مورد اعتیاد توسط افراد معتاد و سودجو ایجاد می شوند و دست به دست چرخیده و تاثیرات مخربی را بر ذهن و رفتار افراد می گذارند. افکار و دیدگاه های ناصحیح در اعتیاد در روح و روان افراد جا خوش کرده و باعث گسترش اعتیاد در زندگی افراد می گردد.  می توان گفت که باورهای غلط در اعتیاد نوعی تصورات وارونه است که فرد را دچار توهمات گمراه کننده می کند.

این باورهای معتادگونه می تواند حقایق را در دید افراد وارونه جلوه دهند و تمامی هنجارها و باید و نباید ها را جابجا کنند تا فرد قدرت استدلال و تشخیص خود را از دست بدهد. باورهای غلط در مورد اعتیاد باعث می‌شود تا افراد نسبت به اعتیاد احتیاط خود را از دست داده و با اعتماد به نفس کاذب به مصرف مواد خود ادامه دهند. این باورهای بیمارگونه در حقیقت دروازه ورود به جهنم اعتیاد است که پس از آن که افراد وارد آن می شوند، خروج از آن بسیار مشکل و پیچیده خواهد شد.

باورهای غلط در مورد اعتیاد | عوامل بروز اعتیاد

همانطور که در مقاله عوامل بروز اعتیاد توضیح داده شد، افراد به دلایل مختلف می‌توانند نسبت به مصرف مواد مخدر گرایش پیدا کنند، اما در این عوامل دارای سه حالت کلی هستند که عبارتند از :

  • اختلالات روانی و شخصیتی فرد
  • مشکلات خانوادگی و نوع تربیت
  • محیط و عوامل اجتماعی

در ادامه به تشریح و توضیح هر کدام از این عوامل گرایش به اعتیاد خواهیم پرداخت.

اختلالات روانی و شخصیتی

اولین عاملی که در گرایش افراد به اعتیاد و مصرف مواد مخدر نقش مهمی دارد، وجود اختلالات و عوارض روانی در فرد می باشد. طبق تحقیقات انجام شده افرادی که از شخصیت‌های متزلزل و ناپایدار برخوردارند و دارای اعتماد به نفس کافی نیستند، در زندگی خود نسبت به دیگر افراد دچار لذت جویی و عدم مسئولیت پذیری بیشتری می شوند که می تواند آنها را در معرض خطر اعتیاد قرار دهد. این گونه افراد برای رهایی از مشکلات و اختلالات شخصیتی خود به دنبال راه حل های زود گذر و سریع هستند و معمولاً نسبت به تاثیرات مواد مخدر گرایش بیشتری دارند.

باورهای غلط در مورد اعتیاد | مشکلات خانوادگی

همانطور که در مقاله خانواده معتاد ساز توضیح داده شد، کانون خانواده یکی از مهمترین فاکتورهای موجود در رشد و بالندگی افراد می باشد که اگر این فاکتور خدشه‌دار شود و یا خانواده تبدیل به یک محیط ناامن برای افراد گردد، معضلات مختلفی گریبانگیر اعضای خانواده خواهد شد. اما افرادی که با مشکلات خانوادگی دست و پنجه نرم می کنند معمولا از خانواده گریزانند. مشکلاتی همچون فقر، اختلافات والدین، طلاق، کنترل بیش از حد خانواده و یا آزادی های نامحدود همگی می توانند فرد را به سمت مصرف مواد مخدر سوق دهند.

تاثیر محیط و عوامل اجتماعی

همان طور که می دانیم عوامل اجتماعی از مهمترین فاکتورهای گرایش افراد به اعتیاد می باشد. بر اساس تحقیقات انجام شده، امنیت اجتماعی می تواند در میزان جرم خیزی موثر باشد. در حقیقت استفاده از مواد مخدر و رفتارهای پرخطر دیگر در مناطق محروم به صورت یک بخش جدایی ناپذیر زندگی ساکنان منطقه به شمار می آید. اصولاً در این محیط های اجتماعی دسترسی به انواع مواد مخدر مانند مواد افیونی و دیگر انواع آن و ابزار و امکانات رفتارهای پرخطر در دسترس افراد قرار دارد.

در چنین شرایطی افراد از سنین کودکی با اینگونه رفتارهای هنجارشکنانه روبرو می‌شوند و تقریباً با بزهکاری به شکل بی‌پروایی روبرو شده و با آن خو می‌‌گیرند.

اشکال باورهای غلط در مورد اعتیاد

علاوه بر عوامل و فاکتورهای ذکر شده در گرایش افراد به اعتیاد، باورهایی وجود دارد که می تواند به تشویق افراد به مصرف موادمخدر و رفتارهای پرخطر کمک کند. برخی از مهمترین باورها عبارتند از :

  • باورهای غلطی که فرد به دلیل اختلالات روانی در افکار خود دارد.
  • باورهای غلطی که نشات گرفته از تربیت و محیط خانوادگی اوست.
  • باورهای غلطی که زاییده رشد و زندگی در محیط های اجتماعی خاص است.

تعریف باورهای غلط در اعتیاد

این‌گونه باورها در حقیقت به مجموعه‌ای از تصورات و نگرشهای معتادگونه و غیر واقعی اطلاق می شود که فرد از خود، اجتماع و یا مواد مخدر دارد. این باورها چنین القا می کنند که مصرف مواد مخدر نمی تواند زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد، به همین دلیل فرد بدون هیچگونه دلهره ای به مصرف آن ادامه می‌دهد.

انواع باورهای غلط در مورد اعتیاد

موضوع آگاهی و عدم اطلاعات کافی یکی از موضوعاتی است که می‌تواند در گسترش اعتیاد در میان افراد نقش مهمی را ایفا کند. در همین رابطه برخی از افراد بدون داشتن آگاهی و اطلاعات کافی تنها با شنیدن حرف نزدیکان و دوستان مصرف کننده ممکن است نسبت به چیزی یقین پیدا کنند که این مسئله در مورد موضوعات مرتبط با اعتیاد می‌تواند بسیار خطرناک باشد. اما برخی از باورهای غلط در اعتیاد که در میان افراد وجود دارد عبارت است از :

  • تجربه مصرف مواد
  • خودشیفتگی و توهم زیرک بودن
  • تصور آسان بودن ترک اعتیاد
  • مصرف مواد برای افزایش انرژی
  • فرار از سختی ها و مشکلات زندگی
  • مصرف مواد برای خوشگذرانی و تفریح
  • تصورات ساده لوحانه
  • مصرف مواد به دلیل اعتیاد اطرافیان

هر کدام از این باورها می‌تواند به شکلی باعث گسترش اعتیاد در زندگی افراد گردد، به همین دلیل در ادامه به تشریح و توضیح بیشتر آن خواهیم پرداخت تا شما را با جزئیات بیشتر آشنا کنیم.

باورهای غلط در مورد اعتیاد | صرفاً تجربه

متاسفانه برخی افراد به دلیل ناآگاهی از ماهیت و پیچیدگی اعتیاد و مصرف مواد مخدر ممکن است به دلیل کنجکاوی به مصرف مواد روی آورند. ممکن است تصور کنند که فقط می‌خواهند آن را تجربه کنند، اما ممکن است با یک بار مصرف درگیر اعتیادی پیچیده در زندگی خود شوند و برای مدت های طولانی در آن به دام بیافتند.

خودشیفتگی و توهم زیرکی

درصد بالایی از افرادی که به مواد مخدر اعتیاد پیدا می‌کنند معمولاً دارای شخصیت های خودشیفته هستند. به شکلی که دچار نوعی غرور متورم هستند و نسبت به توانمندی های خود ذهنیت سالمی ندارند. این توهمات می‌تواند به آنها القا کند که مانند دیگران در باتلاق اعتیاد گیر نخواهند کرد، زیرا به زعم خویش افراد قوی و زیرکی هستند و معتاد نمی شوند. همین طرز فکر می‌تواند افراد را در معرض خطر اعتیاد به انواع مواد مخدر قرار دهد.

تصور آسان بودن ترک اعتیاد

بسیاری از افرادی که در دام باورهای غلط در مورد اعتیاد گرفتار می شوند معمولاً تصور می کنند که اراده کافی برای قطع مصرف مواد مخدر را دارند و می‌توانند به سادگی آن را از خود دور کنند. اما همین افراد پس از آنکه مواد مخدر استفاده می‌کنند به دلیل انرژی کاذبی که در آن‌ها به وجود می‌آید نمی‌توانند مصرف خود را متوقف کرده و درگیر و مبتلا به اعتیاد فعال نشوند.

استفاده از مواد برای افزایش انرژی در بدن

بسیاری از افرادی که بعدها در زندگی خود به اعتیاد مبتلا می‌شوند تصور می‌کنند که اگر برای مدت کوتاهی تصمیم بگیرند که از مواد مخدر استفاده کنند مشکلی پیش نخواهد آمد. بطور مثال بسیاری از دانشجویان و افرادی که برای افزایش تمرکز و حافظه از مواد مخدر استفاده می‌کنند، بعدها درگیر اعتیاد به مواد مخدر شده و نمی‌توانند مصرف خود را متوقف نمایند.

فرار از سختی ها و مشکلات زندگی

همانطور که پیش‌تر درباره باورهای غلط در مورد اعتیاد توضیح داده شد افرادی که از شخصیت های ضعیفی برخوردار هستند ممکن است به دنبال راه حل های زود گذر و سریع باشند، این گروه از افراد به دلیل عدم مسئولیت پذیری نسبت به مسائل و مشکلات زندگی دچار استرس و استیصال شده و برای کاهش اضطراب و استرس به مصرف مواد مخدر روی می آورند.

مصرف مواد برای خوشگذرانی و تفریح

یکی از شایع‌ترین باورها در زمینه مصرف مواد مخدر همین موضوع است که افراد برای توجیه و انکار اعتیاد خود از آن استفاده می‌کنند. معمولاً افراد در دورهمی ها و محافل دوستانه از مواد مخدر استفاده میکنند و جرقه ابتدایی اعتیاد برای بسیاری از افراد در همین محافل زده می شود.

بسیاری از افراد که بعدها دچار اعتیاد می‌شوند باور دارد که فقط در مهمانی‌های دوستانه از مواد مخدر استفاده خواهند کرد، اما ماهیت بیماری اعتیاد آنها را در مسیر دیگری قرار خواهد داد و زندگیشان را به ورطه نیستی خواهد کشاند.

باورهای غلط در مورد اعتیاد | تصورات ساده لوحانه

یکی از ایده های مرگباری که در بین نسل جدید گسترش یافته است که می تواند بسیار ساده لوحانه و بی پایه و اساس نیز باشد، استفاده از مواد مخدر مانند قرص‌های روانگردان برای درمان لاغری، اضطراب و تمدد اعصاب است. در همین رابطه بسیاری از افراد به دلیل ناآگاهی و عدم اطلاعات کافی به راحتی فریب این گونه تبلیغات سوء را می‌خورند و دچار آسیب‌های جدی می شوند و به سلامتی آنها صدمه وارد میشود.

اعتیاد دیگر اعضای خانواده

رفتار سایر اعضای خانواده به خصوص مصرف مواد مخدر می‌تواند یک مجوز از پیش صادر شده برای دیگر اعضای خانواده در رابطه با مصرف مواد مخدر باشد. زیرا اعتیاد والدین و یا خواهر برادر بزرگتر می تواند مصرف مواد را برای دیگران مجاز اعلام کند. در چنین حالتی قبح اعتیاد از بین خواهد رفت و کودکان با باورهای غلط در مورد اعتیاد بزرگ خواهند شد.

در همین رابطه برای پیشگیری از ایجاد باورهای غلط لازم است افراد اطلاعات و آگاهی خود را ارتقا بخشیده و نسبت به مسائل اجتماعی و مهارت های اجتماعی آموزش ببینند. یکی از مهمترین فاکتورها در پیشگیری از اعتیاد آموزش و پرورش موجود در یک جامعه است که نقش مهمی را برای تربیت انسان‌های آگاه و مسلط به نفس ایفا می کند.

باورهای غلط در مورد اعتیاد | کلام آخر

افراد برای داشتن یک زندگی سالم و موفق و همچنین تجربه آرامش و احساس خوشبختی نیاز دارند تا از آموزش‌های مناسب بهره‌مند شوند. هر انسان حق دارد که در زندگی خود به میزان کافی لذت ببرد و نسبت به آینده خود امیدواری و انگیزه کافی داشته باشد. در چنین شرایطی لازم است تا افراد با استفاده از آموزش های فردی و گروهی به این حق مسلم خود دست یابند. در همین رابطه مرکز مشاوره ترک اعتیاد اهواز در این مسیر کنارتان خواهد بود و به شما کمک می کند تا به یک زندگی سالم و به دور از مواد مخدر و اعتیاد های رفتاری دیگر دست یابید.